Smaczniejsze, tańsze i zdrowsze jedzenie w kilku prostych krokach
Niektórzy uważają, że skuteczne gotowanie jest praktycznie bez wysiłku, podczas gdy inni uważają gotowanie za nieuchwytną sztukę.
Stanie się dobrym w gotowaniu nie jest trudne, jeśli trochę się dokształcisz i wytrwasz. Nauka gotowania jest niezwykle przydatną umiejętnością, ponieważ każdy musi jeść! Ten artykuł zawiera kilka świetnych wskazówek zarówno dla początkującego kucharza, jak i dla doświadczonego kucharza.Makaron to jedna z najlepszych rzeczy, które można ugotować w ciągu dnia ze względu na zawarte w nim składniki odżywcze i węglowodany oraz przyjemny aromat. Upewnij się, że woda gotuje się przez co najmniej dwie minuty, zanim włożysz makaron do garnka, aby uzyskać maksymalną jakość.Nieznaczne zamrożenie mięsa przed pokrojeniem pomoże Ci uzyskać ładny, nawet cienki plasterek. Działa to świetnie, gdy kroisz stek na cienkie plasterki lub jeśli chcesz pokroić pancettę na cienkie plasterki lub paski. Nie zamrażaj go na stałe; zamrozić na tyle, aby była lekko jędrna.Jeśli gotujesz makaron i masz dość tego samego smaku, możesz dodać odrobinę cytryny. Cytryna doda jej dodatkowego smaku, którego pragniesz, a ten dodatek jest również bardzo silnym przeciwutleniaczem. Dodanie przypraw i różnych smaków może poprawić jakość posiłków.Aby uzyskać bardziej chrupiące frytki, włóż surowe ziemniaki do zimnej wody i pozostaw je tam na około pół godziny przed smażeniem. Moczenie w zimnej wodzie pomaga ziemniakom wytrzymać rygory smażenia w głębokim tłuszczu.Odstaw pieczeń przed pokrojeniem, aby soki zdążyły się wycofać z powierzchni mięsa. Krojenie wołowiny, wieprzowiny, drobiu lub jagnięciny zaraz po upieczeniu sprawia, że większość soku wypływa z mięsa, przez co jest ono bardziej suche i mniej aromatyczne. Poświęcenie mięsu czasu na odpoczynek zapobiega utracie soków.Aby uzyskać najbardziej wilgotny chleb bananowy, obierz, a następnie zamroź banany na następny bochenek.
Banany umieszczone w przykrytym pojemniku w zamrażarce pochłaniają wilgoć z procesu zamrażania, a ten mały dodatkowy „sok” ma długą drogę.
Twój chleb będzie nie tylko bardziej wilgotny, ale także będzie miał bardziej intensywny smak banana.Nie zapomnij wyczyścić grilla przed jego użyciem, szorując powierzchnię grilla szczotką drucianą, gdy się nagrzewa. W ten sposób usunięta żywność i tłuszcz ulegają spaleniu. Nagromadzona żywność na grillu nie dodaje smaku mięsu, ale sprawia, że świeża żywność znacznie łatwiej przywiera do metalu.Kiedy gotujesz pestki dyni, najpierw przykryj surowe nasiona roztopionym masłem, oliwą lub olejem roślinnym. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze i posyp ulubionymi przyprawami. Piecz nasiona w temperaturze 300 stopni Fahrenheita przez około czterdzieści pięć minut lub do uzyskania złotego koloru.Kiedy doprawiasz jedzenie, dodawaj je po trochu co kilka minut, zamiast dodawać wszystko za jednym razem. Gdy to zrobisz, smaki potraw zostaną wzmocnione, a Ty wydobędziesz to, co najlepsze ze wszystkich składników.Podczas pracy z drobiem skorzystaj z tej przydatnej wskazówki, aby Twój drób błyszczał. Namocz drób w roztworze solanki złożonej z soli i wody przez noc przed ugotowaniem drobiu. Moczenie drobiu w solance pomoże uwolnić smaki ukryte w mięsie i sprawi, że drób będzie soczysty i wilgotny, tworząc niesamowite danie drobiowe.Jak wspomniano wcześniej, gotowanie nie jest takie trudne, zwłaszcza jeśli uzbroisz się w pewną wiedzę. Doskonalenie umiejętności gotowania może być bardzo satysfakcjonujące na wiele sposobów. Po prostu wyobraź sobie komplementy, jakie otrzymasz od przyjaciół i rodziny, gdy podajesz to nowe danie, które sam stworzyłeś. Korzystając z niektórych pomysłów przedstawionych w tym artykule, będziesz na dobrej drodze, aby stać się takim kucharzem, jakim zawsze chciałeś być.